Kranj

Trboje, srce občine

Lokacija

Čolnarna 10

    4000 Kranj

Predstavitev

– O nas –

V Trbojah se dogaja mnogo aktivnosti: ŠPORTNE AKTIVNOSTI - KOLESARSTVO: http://bambi-sport.si/bam-bi-aktivnosti/ OSVEŽITEV IN ŠPORTNE DEJAVNOSTI: http://www.colnarna-trboje.si/ SERVIS IN POPRAVILO KOLES: http://as-art.si/
Pravaklima - V objemu doma
Pravaklima - V objemu doma

Oglasno sporočilo

Delovni čas

– Delovnik –

Ponedeljek 8:00 16:00
Torek 8:00 16:00
Sreda 8:00 16:00
Četrtek 8:00 16:00
Petek 8:00 16:00
Sobota 8:00 12:00
Nedelja - Zaprto

 • Trboje

  – Informacije –

  Trboje so gručasto naselje ob levem bregu Save, ob cesti Kranj-Smlednik. Kraj leži ob razširjenem koritu Save. Z zajezitvijo je nastalo jezero, ki je dobilo ime po vasi. V starih zapisih je vas prvič omenjena leta 1351. Takrat je bila zgrajena stara gotska cerkev. Tristranski prezbiterij v današnji cerkvi spominja na gotsko cerkev. Predhodnica današnje cerkve je bila iz leta 1743. Leta 1883 je cerkev z okoliškimi hišami pogorela. Cerkev so obnovili, okrog nje pa sezidali hiše. Leopold Layer je izdelal poslikano ploščo, ki je na sprednji strani glavnega oltarja. V Narodni galeriji hranijo iz cerkve gotski kip stoječe Marije z Jezusom. Trboje so bile vseskozi pomembne zaradi broda, ki je povezoval ljudi z obeh strani Save in pomembne srednjeveške poti, ki je vodila proti Koroški. Prvo šolo so dobili v vasi leta 1888. Trboje so znane po gledališki dejavnosti, saj so že leta 1902 prirejali družabna srečanja z uprizoritvami. Zanimiv je rokopis Trbojskega Valvasorja Lovrenca Žuna, ki obsega dvanajst zvezkov. V njih je natančen opis življenja in dela s konca 19. in začetka 20. stoletja. Zapeljite se s čolnom po jezeru, se ob njem sprehodite in si naberite novih moči! Delno so ohranjene stare domačije. Najbolj znana iz leta 1600 Pr Angel je bila gostilna in trgovina obenem, prva med Kranjem in Medvodami. V Trbojah živi 540 ljudi. S sosednjo vasjo Žerjavka imajo dom krajanov, gasilski dom, šolo.
  Minimum - Izdelava spletnih strani
  Minimum - Izdelava spletnih strani

  Oglasno sporočilo

  Kontaktirajte nas

  – Povpraševanje –

  Imate vprašanje? Pošljite nam sporočilo preko naslednjega obrazca, povratne informacije boste prejeli v najkrajšem možnem času.

  Na voljo tudi preko telefona:

  042515151