Kaj je spletna stran, strežnik, iskalnik?

Čas branja: 4 min 16. novembra, 2017 Napisal: Matej Novak

Vas zanima kakšne so razlike med izrazi, kot so: spletna stran, strežnik in iskalnik? Danes vam razložimo osnovne spletne pojme.

Kaj je spletna stran, strežnik, iskalnik, brskalnik?

Z razvojem spleta se je razvil tudi internetni žargon. Ni nujno, da poznate celotno strokovno izrazoslovje, zelo zaželeno pa je poznati osnove. Pogosto prihaja do zmede in napačnih predstav, kar je popolnoma normalno, saj so si izrazi podobni, internet pa je že v osnovi nekoliko abstrakten pojem. Poznate razliko med iskalnikom in brskalnikom?

Izraze bomo v nadaljevanju še podrobneje opisali, za začetek pa nekaj hitrih definicij za lažje razumevanje.


Spletni strežnik

Računalnik, ki gostuje spletno stran ali več spletnih strani. Računalnik na zahtevo uporabnika - pošlje stran (dokument).


Brskalnik

Brskalnik je program, ki zna prebrati dokument (spletno stran) in ga pravilno prikazati na zaslonu. Poznamo več brskalnikov: Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, itd.


Spletna stran

Dokument, ki ga je mogoče prikazati v spletnem brskalniku. Dokument imenujemo "spletna stran", "spletno mesto" ali samo "stran". Čeprav spletno stran pogosto poimenujemo v ednini, pa je to ponavadi skupek dokumentov oz. strani, ki so povezane med sabo na različne načine.

Ali ste vedeli, da obstaja tudi brezplačna spletna stran? Slovenska storitev Minimum vam omogoča, da izdelate spletno stran popolnoma brezplačno.


Spletni iskalnik

Spletna stran, ki pomaga pri iskanju ostalih spletnih strani. Prav gotovo poznate kateri spletni iskalnik, na primer: Bing, Google ali Najdi.si.Oglejmo si preprost primer - javna knjižnica.

Primer s knjižnico.

Ko obiščemo knjižnico, pogosto storimo tole:

  1. 1. Odpremo iskalnik, ali povprašamo za določeno knjigo, ki jo želimo.
  2. 2. Odpravimo se do določenega oddelka in vzamemo knjigo.
  • Knjižnica je kot spletni strežnik.
  • Knjige v določenem oddelku so posamezne spletne strani. Vsaka od teh lahko ima več povezanih strani (pod-strani), npr. na oddelku znanosti bi našli knjige o zvoku, termodinamiki, statistiki, itd.
  • Iskalnik (baza), kjer poiščemo knjige, je podoben spletnemu iskalniku. Vsaka knjiga ima svojo unikatno lokacijo v knjižnici, v posebnem oddelku, na določeni polici. Podobno kot knjige (na polici) imajo tudi spletne strani svoj naslov oz. lokacijo.
  • Človek kot bralec, ki zna knjigo prebrati je spletni brskalnik.

Spletna stran

Spletna stran je preprost dokument, prikazan preko brskalnika. Dokument je napisan v HTML jeziku. Stran lahko vključuje različne vire, kot so:

  • informacije o slogu - izgled spletne strani
  • skripte - interaktivnost strani
  • mediji - besedilne vsebine, fotografije, zvok in video.

Vsaka spletna stran ima svoj unikatni naslov (URL). Če želimo dostopati do strani, v naslovno vrstico brskalnika vnesemo naslov (npr. www.minimum.si). Spletna stran je pogosto zbirka večih (pod)strani povezanih med seboj, ki so postavljene pod glavno domeno. (npr. www.minimum.si/prednosti/, www.minimum.si/blog, www.minimum.si/pogoji-poslovanja/), vsaka pod-stran ima svoj naslov, največkrat gre za gumb ali klikabilno obliko teksta. Uporabnik se tako lahko premika iz ene strani na drugo.

Spletni iskalnik

Spletni iskalnik je posebna vrsta spletne strani, ki uporabnikom interneta pomaga najti ostale spletne strani na internetu.

Spletnih iskalnikov je veliko, Google, Bing, Yahoo, DuckDuckGo, Najdi.si, itd. Nekateri so generični, spet drugi so specializirani za določena področja.

Veliko ljudi še zmeraj meša izraze spletni iskalnik in spletni brskalnik. Naj bo jasno, spletni brskalnik je programska oprema/aplikacija, ki prikliče in poskrbi za pravilen prikaz spletnih strani; spletni iskalnik je spletna stran, ki ljudem pomaga najti informacije oz. spletne strani na internetu. Do zmešnjave prihaja, ker ko odpremo brskalnik se odpre spletna stran za iskanje strani (npr. google), kar je povsem logično saj smo spletni brskalnik odprli z namenom, da najdemo/odpremo spletno stran.

Spletni strežnik

Kaj je strežnik?

Strežnik je poseben računalnik, ki gostuje eno ali več spletnih strani in je povezan v svetoven splet. Gostovanje pomeni, da so vse spletne strani in njihove informacije na voljo na tem računalniku - strežniku. Spletna stran je tako javno dostopna. Strežnik pošlje spletno stran vsem, ki jo v brskalniku zahtevajo, tako da jo vpišejo v naslovno vrstico, ali jo obiščejo preko Googla.

Ne zamenjujte spletnih strani in spletnih strežnikov. Če kdaj koga slišite, da (njegova) spletna stran ne deluje - lahko to pomeni, da ne deluje strežnik.

Potrebujete novo spletno stran? Preizkusite Minimum!

Ustvarite brezplačno spletno stran, ustvarite uspeh.

Registrirajte se