Kako oblikovati spletko v letu 2021?

Čas branja: 28. januarja, 2021 Napisal: Matej Novak

Vsako leto se najdejo spletne strani, ki premikajo meje mogočega. S tem seveda ni nič narobe. Pomembno je, da spletna stran uspe s svojimi elementi povedati zgodbo, ki jo pripovedujejo ljudje, ideje in produkti, zaradi katerih je nastala.

Kako oblikovati spletko v letu 2021?

Zdi se, da se v letu 2021 vračamo k realizmu in k čim bolj natančni predstavitvi produktov. Za nami je namreč leto, ko je spletno nakupovanje dobilo konkreten zalet. Letos pa je videti, da bodo ljudje svoje spletne navade tudi obdržali. Kako torej pričarati vonj parfuma, teksturo kreme in mehkobo oblačil? Kaj storiti, da bo spletna stran obiskovalca posrkala v svoj svet in ga prepričala, da podari svoj denar v dober namen, se pridruži gibanju in klikne KUPI?

Paralaksa

Paralaksa je optični pojav, pri katerem se zdi, da se predmeti premikajo glede na ozadje, za kar je kriv samo naš zorni kot. Prav tako se zdi, da se predmeti, ki so nam bliže, premikajo hitreje kot tisti bolj oddaljeni. Tako se na ravni površini ekrana ustvarja globina, 3-D prostor, ki obiskovalca spletne strani povleče v svoj neverjetni svet. Deluje kot čarovnija! Konec koncev pa … Mar nismo na splet prišli ravno ponjo?

Neumorfizem

Gre za oblikovanje stiliziranih oblik, ki pa vendarle imajo svojo trodimenzionalnost. Gre za mešanico realizma, ki s seboj prinaša sence, in enobarvne ploske ilustracije. S tem slogom lahko odlično poudarimo gumbe, iskalna polja, polja za besedilo in ustvarimo občutek, da lahko nekaj pritisnemo in uporabimo.

Abstraktna kompozicija

Namečimo na kup kroge, trikotnike, kvadrate in vse vrstne črte in jih zgnetimo v živahno kompozicijo. Tako na spletno stran vnesemo dogajanje in življenje, četudi na njej ni fotografij ljudi.

Očem prijazne barve

Za tiste, ki želite stopiti z vrtiljaka vsakodnevnega norenja in ustvarjate spletno oazo za svoje kupce, je letos tu trend, ki prinaša umirjeno paleto barv, preproste pisave, manj besedila in predvsem občutek, da se je čas ustavil. Pozabite na "dark mode". Med črno in belo je še cela mavrica prijetnih odtenkov, v katere boste radi zrli.

Trendi spletnih strani

Digitalne podobe produktov

Če so produkti srce vaše spletne trgovine, potem morate letos nositi srce na dlani. Produkti sami so namreč inspiracija za dizajn spletne strani ali trgovine. Robovi, ki so videti, kot polit lak za nohte, tekstura oblačila postane ozadje, mehurčki osvežilne pijače pa vas pobožajo vsakič, ko zavrtite kolesce na miški. Bolj kot vam uspe združiti realni in digitalni svet, bolj boste strankam dali možnost, da dojamejo vaš izdelek, zaradi česar bodo prej kliknili tisti čarobni gumb - naroči.

Vprašalniki

Spoznajte svoje stranke in jim olajšajte izbiro. Postavite jim nekaj preprostih vprašanj v obliki vizualno privlačnega kviza. Dali jim boste občutek, da vas resnično zanimajo njihove potrebe, poleg tega pa jim na ta način olajšate izbiro. Še posebej, če imate v trgovini veliko izdelkov s podobnimi lastnostmi, med katerimi je treba izbirati. To vzame veliko časa. Dandanes pa imamo radi, kadar nekdo misli namesto nas.


Za konec pa naj dodamo – vsaka spletna stran je boljša od tega, da nimate nobene spletne strani. Treba je le začeti! Preprosto in učinkovito stran imate lahko že danes. Obiščite: www.minimum.si in jo izdelajte kar sami!

Potrebujete novo spletno stran? Preizkusite Minimum!

Ustvarite brezplačno spletno stran, ustvarite uspeh.

Registrirajte se