Kaj je SSL certifikat?

Čas branja: 3 min 19. oktobra, 2017 Napisal: Matej Novak

Zaupanje je predpogoj za uspeh v poslovanju. Minimum teži k popolni varnosti na vseh korakih in varuje občutljive podatke naših uporabnikov.

Ker se preko storitve Minimum prenaša veliko osebnih in občutljivih podatkov, celotna storitev uporablja SSL certifikat, kar pomeni, da so vsi podatki, ki se prenašajo iz naše storitve k uporabniku in obratno - šifrirani.

Kaj je SSL certifikat?

Kako SSL deluje?

Če želimo, da spletni brskalniki zaupajo spletni strani mora ta pridobiti certifikat izdan preko organa za izdajo certifikatov. Organ na podlagi spletne strani določi ali je stran vredna zaupanja in ji dodeli unikaten certifikat.

Ko obiskovalec takšno spletno stran obišče, brskalnik v ozadju zahteva, da se spletna stran identificira. Če je certifikat vreden zaupanja se začne izvrševati šifriranje podatkov. V nasprotnem primeru brskalnik javi (obvestilo), da je stran nevarna in da vaši podatki niso zaščiteni.

Kako preveriti ali spletna stran uporablja SSL?

Da spletna stran uporablja SSL certifikat najlažje ugotovite tako, da preverite ali je pred spletnim naslovom strani - ikona ključavnice. Ključavnica mora biti zaklenjena in če nanjo pritisnete mora pisati - povezava je varna. Vsaka spletna stran, ki uporablja šifriranje pa ima v protokolu navedeno še dodatno črko, namesto http, https, kar pomeni secure (varno).

Zakaj uporabljati SSL?

Varovanje

Najbolj pomemben razlog je vsekakor varovanje osebnih podatkov, ki se prenašajo iz spleta k uporabniku. SSL ustvari varen kanal, zato lahko obiskovalci brez strahu vnašajo gesla, e-naslove in ostale občutljive informacije na spletno stran, ne da bi te pristale v napačnih rokah.

Identifikacija

Za zlorabo podatkov, nepridipravi dandanes pripravijo identično spletno stran, uporabnik jo obišče in verjame, da je obiskal resnično stran. Tako se uporabnik nevede prijavi v zlo storitev, uporablja gesla, kreditne kartice in ostale podatke. Pri uporabi strani, ki zahtevajo občutljive podatke je zmeraj potrebno preveriti pravilnost spletnega naslova in potrjen/podpisan certifikat.

Zanesljivost

SSL danes prispeva tudi k zanesljivosti blagovne znamke. Vsako večje podjetje oz. spletna stran že uporablja SSL. Googlov brskalnik na primer nezaščitene strani kaznuje tako, da spletni naslov obarva rdeče, uporabnik takšnim stranem ne zaupa, zato izgubljajo obisk in zaupanje v znamko.

Višja uvrščenost v iskalnikih

Google in Facebook varne spletne strani, ki uporabljajo SSL sedaj tudi nagrajujeta z boljšo oceno. Spletnim stranem, ki uporabljajo SSL dodelita višjo oceno, zato se takšne strani pojavijo višje v iskalnih rezultatih. Kar pomeni, da boste zaradi boljše varnosti pridobili tudi več obiskovalcev.

Brezplačen SSL certifikat

Minimum spletne strani koristijo vse prednosti, ki jih ponuja SSL certifikat. Varnost, zanesljivost in višje uvrstitve v spletnih iskalnikih. To velja tudi za vse strani, ki jih naši uporabniki izdelajo preko naše storitve. Vsaka izdelana stran preko Minimuma vsebuje tudi brezplačen SSL certifikat.

Potrebujete novo spletno stran? Preizkusite Minimum!

Ustvarite brezplačno spletno stran, ustvarite uspeh.

Registrirajte se