Izdelava spletnih strani

Čas branja: 10 min 11. september, 2017 Napisal: Matej Novak

Danes si bomo ogledali, kako korak po koraku izdelamo spletno stran preko spletne storitve minimum. Celoten postopek je zelo enostaven, hiter in ne zahteva posebnega znanja.

izdelava spletne strani

Vsaka spletna stran potrebuje vsebino (informacije, besedila in fotografije) - če imate pripravljeno vsebino, lahko čas izdelave spletne strani še skrajšate. Za vas smo pripravili enostaven obrazec, katerega lahko natisnete in si pripravite vsebino še preden se lotite izdelave.

Trije ključni koraki izdelave spletne strani:

  • Vnos podatkov
  • Izbira barve
  • Objava strani

Čas izdelave spletne strani: ~10-15 minut

Pa začnimo! Če še niste registrirani na storitev minimum in vas zanima postopek registracije, si oglejte mini vodič Registracija za storitev minimum. Če ste registracijo že izvedli, nadaljujte po naslednjih korakih.


Obisk strani

1. Obisk strani

Odprite začetno stran minimum.si. Na vrhu začetne strani najdete zelen gumb Prijava, kjer se boste prijavili v minimum urejevalnik, da izdelate spletno stran (tudi ko stran že objavite, se lahko ponovno kadarkoli spet prijavite in urejate stran).


Prijava

2. Prijava

Prikaže se vam okence za prijavo v urejevalnik, vnesite uporabniško ime in geslo, ki ste ga izbrali ob registraciji.


Urejevalnik

3. Urejevalnik

Dobrodošli v urejevalniku minimum. Urejevalnik je namenjen izdelavi in urejanju spletne strani. Spletno stran izdelujete po korakih, ki so razdeljeni na različna področja. Trenutno se nahajate na področju Nadzor, ki je namenjeno prikazu napredka izdelave, informativnim opozorilom in tehničnem upravljanju spletne strani. Za zdaj Nadzor deluje samo informativno, sem pa se vrnemo še ob koncu vodiča, ko bomo v razdelku Upravljanje spletno mesto objavili javno na splet.


Podatki

4. Podatki

Na levi strani imamo gumbe do različnih področij, s katerimi sestavljamo spletno stran. Kliknite na gumb Podatki.

Področje Podatki so glavno in najpomembnejše področje, tukaj boste vpisali osnovne podatke podjetja, izbrali barvno shemo strani in opise.

Vsako področje ima na vrhu navodila in celo video navodila, da je izdelava strani še enostavnejša.


Osnovni podatki

4.1 Osnovni podatki

Ime podjetja: Kratek ali dolg naziv vašega podjetja, na koncu dodajte tudi tip podjetja (npr. s.p.).

Davčna številka: Številka je sestavljena iz osmih števil in je unikatna podjetju.

Kategorija: Izberite kategorijo, ki jo opredeljuje vaše podjetje.

Ključne besede: Ključne besede se uporabljajo pri iskalniku, vnesite izraze, ki opisujejo vaš izdelek ali storitev.


Lokacija

4.2 Lokacija

Ulica in hišna številka: Vnesite sedež podjetja, pazite na točnost podatkov, saj se glede na vpisane podatke o lokaciji samodejno izriše zemljevid na vaši spletni strani.

Poštna številka: Vpišite poštno številko. Število je sestavljeno iz štirih števil.

Kraj: Vnesite kraj.


Kontaktni podatki

4.3 Kontaktni podatki

Telefon: Telefonska številka stacionarnega telefona, če stacionarnega telefona ne uporabljate, vnesite številko GSM. (Vnesete lahko tudi mednarodno številko +386)

GSM: Mobilna številka telefona, če mobilnika ne uporabljate, vnesite številko stacionarnega telefona. (Vnesete lahko tudi mednarodno številko +386)

Elektronski naslov: Vnesite e-poštni naslov podjetja, naslov je lahko drugačen od naslova, ki ste ga uporabili pri registraciji.


Spletna stran

4.4 Spletna stran

Ime strani: Predstavlja prvi element (glavni naslov), ki ga zagleda obiskovalec vaše spletne strani. Ime strani pa predstavlja tudi spletni naslov, ki deluje kot identifikacija vaše spletne strani na internetu, podobno kot telefonska številka v telefonskem omrežju (npr. če pod ime strani vnesete Cvetličarna Vetrnica bo vaš spletni naslov: www.minimum.si/cvetlicarna-vetrnica). Tukaj vnesite ime podjetja ali storitve. Ime naj bo kratko (ne dodajajte tipa podjetja v to polje (npr. s.p.)

Barvna shema: Predstavlja barvo vašega spletnega mesta, trenutno je na voljo 12 barvnih shem.

Opis podjetja: Opis podjetja naj predstavlja kratko predstavitev vašega podjetja ali storitve.

Naslov dodatnega besedila: Naslov dodatnega besedila se navezuje na dodatno besedilo. Obiskovalca obvestimo o temi, ki je predstavljena v dodatnem besedilu.

Dodatno besedilo: Medtem, ko je opis podjetja namenjen opisu podjetja ali storitev, s katerim pridobimo zaupanje vaših obiskovalcev, pa je dodatno besedilo namenjeno za besedilo, ki ga želite predstaviti spletu. Še dodatno lahko opišete podjetje, storitev, ponudbo, itd. Nikakor pa ne vnesite enakega besedila, ki ste ga vnesli v opisu podjetja.


Zakljucek

4.5 Zaključek

Sedaj, ko ste zaključili z vnosom podatkov, se pomaknite na konec strani in pritisnite moder gumb Posodobi. Če je vse izpolnjeno pravilno boste dobili sporočilo "Podatki so uspešno dodani".

Če pri katerem okencu dobite rdeče obvestilo o napaki, popravite polje in nadaljujte. Če se napaka še vedno pojavlja, nas kontaktirajte preko elektronskega sporočila ali Facebook klepetalnika.


Fotografije

5. Fotografije

Vse potrebno za objavo spletne strani ste sedaj že storili, na tej točki se lahko vrnete na področje Nadzor in pod razdelkom Upravljanje objavite spletno stran na internet.

Vašo spletno stran pa lahko še izboljšate in ji dodate dodatno vrednost s fotografijami. Naložite lahko tri fotografije. Če nimate kvalitetnih fotografij in vas zanima kje jih dobiti si preberite naslednji članek Kako do brezplačnih fotografij za spletno stran?


Nalaganje fotografij

5.1 Nalaganje fotografij

Pritisnite gumb Izberite fotografijo, odpre se vam okence, kjer poiščete fotografijo iz vaše naprave. Označite fotografijo in pritisnite gumb Potrdi. Sedaj se gumb Izberite fotografijo spremeni v modro barvo, prav tako se spremeni ime gumba v ime izbrane fotografije. Desno se nahaja gumb Naloži fotografijo, pritisnite ga.

Ko se bo fotografija prenesla se bo takoj prikazala na vašem zaslonu, tako boste vedeli, da je bila uspešno naložena.

Če želite naložiti dodatno fotografijo, ponovite postopek. Če dobite rdeče obvestilo o napaki, jo upoštevajte in ponovite postopek.


Izbris fotografij

5.2 Izbris fotografij

Fotografije lahko kadarkoli izbrišete in naložite druge. To storite tako, da pritisnete gumb s križcem, ki se nahaja zgoraj desno nad fotografijo.

Prikazalo se bo okence z napisom "Želite odstraniti izbrano fotografijo". Pritisnite OK. Dobili boste obvestilo, da je fotografija izbrisana.


Druzbena omrezja

6. Družbena omrežja

Na spletno stran lahko dodate tudi povezave/gumbe do vaših strani oz. profilov na družbenih omrežjih kot so Facebook, Twitter, Instagram. Vnos družbenih omrežij ni obvezen, če jih ne uporabljate, lahko ta korak preskočite.


Dodajanje povezav

6.1 Dodajanje povezav

Če želite dodati povezavo do vašega Facebook profila, najprej obiščite Facebook in odprite vaš uraden profil. Sedaj na vrhu v brskalniku kopirajte povezavo (npr. http://facebook.com/imeVašegaProfila). Povezavo potem prilepite v okence Facebook.

Postopek je enak tudi za Twitter in Instagram. Povezave do vaših družbenih omrežij lahko kadarkoli tudi odstranite, to storite tako, da izbrišete želeno polje in jo pustite prazno. Ko ste končali pritisnite moder gumb Posodobi.


Klic k akciji

7. Klic k akciji

Področje Klic k akciji na prvi pogled morda deluje nekoliko zapleteno, kar pa ni res, gre za posebnost, ki jo dandanes uporablja vse več spletnih strani.

Klic k akciji je namenjen zunanji povezavi, na katero lahko pošljemo uporabnika. Če imamo dodatno spletno stran, mogoče spletno trgovino, lahko uporabnika preko klica k akciji napotimo na naše prodajalno mesto. Mogoče imamo kanal na YouTubu in želimo, da uporabnik pogleda še tja, ali pa želimo še bolj izpostaviti naš Facebook profil in uporabnike dodatno napeljujemo, naj ga obiščejo. Ker pa sama povezava ne deluje najboljše, jo lahko spremenimo v gumb in ji dodamo še opis. Področje Klic k akciji ni obvezen, zato lahko ta korak preskočite.


Dodajanje Klic k akciji

7.1 Dodajanje klica k akciji

Sporočilo: Vnesite sporočilo s katerim uporabnika nagovarjamo, da pritisne na gumb/povezavo (npr. Vabimo vas, da obiščete naš Facebook profil, kjer objavljamo novosti...).

Ime gumba: Vnesete ime, ki bo prikazano na gumbu (npr. Spletna trgovina).

Poljubna povezava: Vnesite poljubno spletno povezavo (npr. povezava do vaše spletne trgovine, vaš Facebook profil, itd.).

Klic k akciji lahko kadarkoli spremenite ali odstranite (to storite tako, da izbrišete vsa polja in jih pustite prazna). Ko ste končali pritisnite moder gumb Posodobi.


Odpiralni casi

8. Odpiralni časi

Na spletno stran lahko dodate tudi odpiralne čase vašega podjetja. To storite tako, da se pomaknete na področje Odpiralni časi. Tudi to področje je neobvezno za uporabo.


Dodajanje odpiralnih casov

8.1 Dodajanje odpiralnih časov

Odpiralni čas lahko dodate za vse dni v tednu, tudi soboto in nedeljo. Odpiralni čas se nastavi za vsak dan posebej, označite dan, čas odprtja in čas zaprtja. Nato pritisnite Dodaj dan. Če ste naredili napako ali če imate kakšen dan zaprto, lahko dan odstranite z gumbom Odstrani. Ko ste zaključili z urejanjem, delovnik potrdite z modrim gumbom Posodobi.


Objava

9. Objava

Prispeli smo do konca, vse kar še morate storiti je, da spletno stran javno objavite na internetu. To storite tako, da v meniju na levi strani, pritisnete na gumb Nadzor.

Če želite popolno spletno predstavitev oz. želite minimum spletne strani izkoristiti maksimalno, poskrbite da bodo vsi krogci v razdelku Napredek obarvani zeleno.

Pod razdelkom Napredek, se nahaja Upravljanje strani, tam lahko sedaj opazite nov gumb z imenom Objavi stran, pritisnite ga. Dobili boste obvestilu o uspehu z naslednjim sporočilom "Bravo, sedaj je vaša spletna stran objavljena na spletu." Nad obvestilom se pojavi tudi naslov vaše spletne strani. Naslov si zapišite, ga posredujte prijateljem, znancem, sodelavcem, itd., povabite jih k ogledu. Naslov lahko delite tudi preko družbenih omrežj in tako že poskrbite za promocijo spletne strani.

Vaša spletna stran je sedaj izdelana in pripravljena za prve obiskovalce. Sedaj, ko je stran že prisotna na spletu imate v razdelku Upravljanje nov gumb z imenom Ogled strani. Pritisnite ga in si oglejte izdelano stran.


Za vas imamo pripravljen tudi vodič v video obliki, s katerim si lahko pomagate do spletne strani za vaše podjetje.


Ali vaše podjetje potrebuje spletno stran?

Izdelajte brezplačno spletno stran, še danes!

Registrirajte se